Pagina
Menu

De maan

De Maan beweegt zich niet helemaal cirkelvormig rond de aarde, maar zij beschrijft een ellipsvormige baan. Zij heeft een diameter van ca. 3500 km en is daarmee maar een klein onderdeeltje van het universum. Haar voortdurend veranderende verschijningsvorm heeft de mensheid van oudsher gefascineerd, en was aanleiding voor talrijke sagen, mythen en korte verhalen.

Terwijl de Zon het mannelijke bewustzijn voorstelt, is de Maan altijd als vrouwelijk gezien, want de vrouwelijke cyclus loopt net als de maancyclus over 28 dagen.

De godinnen van de Maan worden vaak op deze wijze beschreven: ze zijn ofwel humeurig, duister en wreed, ofwel levenbrengend en gevoelvol. Ze heten Demeter, Hera, Artemis, Hekate of Persephone. Zelfs de maagd Maria werd vroeger dikwijls op een maansikkel afgebeeld.

De invloed van de Maan op de aarde en de mensheid mag niet worden onderschat. Zij heeft, zoals bekend, invloed op de wisseling van eb en vloed, en kan daarom ook zeker wel onze lichaamssappen in beweging brengen.

Maanfasen

Voor de astrologische duiding is het stadium waarin de maan zich bevindt op het tijdstip van de geboorte erg belangrijk.

Afnemende Maan en nieuwe Maan
De Afnemende Maan is een tijd van concentratie, rust of van verzamelen; alle energieën richten zich naar binnen, en de Nieuwe Maan vormt het hoogtepunt van deze ontwikkeling.

Wassende Maan
Bij Wassende Maan gebeurt het tegengestelde: het is de tijd van groei en voor het uiten van gevoelens, en het opstarten van nieuwe projecten.

Volle Maan
Iedereen is wel eens bij Volle Maan overmoedig geworden, of zo onrustig geweest dat aan slaap bijna niet te denken viel. Ook kennen we allemaal het verhaal van de man die bij volle maan weerwolf wordt. Tijdens operaties bij volle maan wordt wel eens verondersteld dat er meer bloed vloed dan anders.

Maan en Kreeft
In de astrologie staat de Maan, die men aan het dierenriemteken Kreeft toegekend heeft, voor het onderbewustzijn van de mens, zijn gemoedstoestand, de vruchtbaarheid, de scheppende energie, het thuis, het gezin, de moeder en de ontvankelijkheid voor de stemmingen van andere mensen. Van haar positie in de horoscoop is onder meer af te leiden of de betreffende persoon meer wispelturig of emotioneel meer stabiel zijn weg gaat. 

Terug naar vorige pagina

« vorige top volgende »

© CathDesign.nl | Powered by CMSimple | Login